Как да сте сигурни във фотографа

В България вече има много фотографи, които снимат сватби, събития, природа и хора. За съжаление има много непрофесионални фотографи или такива, които добре разбират от работата си, но сериозно злоупотребяват. Истината е, че фотографията може да бъде използвана много лесно, за да постигнат някои хора користни (лоши) цели и да ощетят тези, които искат да бъдат модели.

Тук ще ви дам безценни съвети как да проверявате и да сте сигурни, че фотографа, който ще ви снима е сериозен човек и няма да злоупотреби с вас морално или физически, дори.

Бъдете изключително предпазливи за всяко предложение

Ако фотограф или някой просто ви предложи снимки е съвсем нормална реакция да бъдете предпазливи и да имате съмнения. Това е вашият инстинкт за самосъхранение, който е много полезен, защото ще ви накара добре да обмислите предложението и да проверите фотографа. Как, ще разберете в следващите редове.

Как получавате предложение за снимки

Още в предложението за фотесесия може да си изградите първоначално мнение за фотографа. Ако видите много граматически и правописни грешки, писане на кирилица, грубост или неяснота това е сериозен знак, че за клавиатурата стои не много възпитан и образован човек. Не искате да ви снима такъв човек, има достатъчно фотографи.

Информация за фотографа

Това е най-важната част от всички съвети. Проверявайте много добре кой е фотографа. Ето ви задължителните неща, които трябва да проверите за фотографа:

  • Има ли профили във Фейсбук и Инстаграм. Много е препоръчително да има!
  • Има ли актуална лична снимка! Проверете внимателно от кога е снимката и дали е неговата. Вижте дали има други негови лични снимки. Само една е притеснително.
  • От кога е профила!! Проверете внимателно кога е направена регистрацията. Това може да стане и като видите по-стари снимки и стигнете до най-старата. Ако е от 1 месец, значи профила е нов. Това е много, много притеснително. Не вярвайте на никакви обяснения, защо профила му е нов!
  • Социален живот. Всеки човек има социален живот, показан със снимки. Прегледайте внимателно с кой се е снимал, има ли семейство, приятели, участва ли в каузи.
  • Постове във Фейсбук или други места. Проверете внимателно тона на изразяване в постовете. Ако е груб, с много грешки, обижда и така нататък значи този човек е най-малкото грубиянин и невъзпитан. Спокойно може да го наречете и простак. Това не може да бъде вашият фотограф. Ако пък няма много постове, за съжаление това също е притеснително. Явно се крие или няма какво да покаже.
  • Професионална работа. Ако фотографа снима често, явно ще има какво да покаже. Намерете негови снимки, които наистина той е правил.

Брой модели, които е снимал

Ако фотографа се занимава отдавна, той ще е снимал много хора и вие ще може да ги видите. Ако не виждате много модели, а само няколко, значи снима отскоро или не се занимава редовно с това. Не вярвайте на нито една негова дума защо няма много снимки. Вие искате фотограф, който има какво да покаже, а не такъв, който да се оправдава!

Търсете негови модели, които познавате

В моята практика много често се случва някой нов модел, който ще снимам да познава някои от старите ми. Фактически много често те точно така проверяват. Свързват се с някой мой модел, който познават и го разпитват подробно. Това е много умен ход и силно го препоръчвам и на вас. Търсете модели на фотографа, които познавате, свържете се с тях и ги разпитайте подробно!

Ясна информация, когато получавате предложение

Ако получите предложение за снимки от някой, трябва много добре да е описано всичко при изключително ясни условия. Важно е да разберете повече за човека и какво точно предлага – какви снимки и при какви условия.

Място на снимки

Това е изключително важно. Ако нямате 18 години и ви предложи фотосесия на закрито, категорично откажете!! Никога не приемайте първа и дори втора фотосесия в студио или някъде, където няма хора. Дори и навън да е, ако не е оживено категорично откажете. Задължително трябва да знаете къде иска да ви снима. И още нещо: дори да ви предложи фотосесия навън, когато се видите винаги може да ви предложи да отидете още някъде. Просто откажете. Когато сте сигурни на 100%, че няма лоши мисли, може и да приемете. Но до тогава само навън и на оживени места!!

Проверявайте за фотографа в интернет

Имал съм модели, които са получавали предложения за фотосесии от хора, които откровено са престъпници и за тях дори има информация в интернет. Струва ви само 1 минута да проверите в Google нещо за този фотограф – неговото име или псевдоним ще свърши работа. Много е вероятно да попаднете на информация, която да ви покаже кой е всъщност човека, който ви предлага снимки.

Не плащайте и не подписвайте нищо

Не давайте пари за снимки, ако искате да се занимавате професионално. Ако сте толкова добър модел, няма нужда да плащате. Агенцията или фотографа ако могат действително да спечелят от вас няма да ви искат пари, а ще инвестират във вас – най-малкото време и обучение. Договорите също така могат да бъдат доста обвързващи и сериозно да спират професионалното ви развитие. В днешно време може с малко помощ от добър фотограф да се развивате и самостоятелно като инфлуенсър, например.

Ако ви предлагат пари

Никога не приемайте да ви снима човек, който ви предлага пари. Големите фирми, които набират модели за снимки, реклами или филми правят това по надлежния ред, а не в чатове и директно като ви предлагат пари. Нито една уважаваща себе си фирма или фотограф няма да предложи подобно нещо. Професионалните изяви и подробности за плащане се уреждат и уговарят в реални офиси, а не по чатовете! Ако фотографа ви предлага пари, категорично откажете!

Scroll to Top