Работа като фотомодел

Работа като фотомодел

Чудите ли се как може да работите като фотомодел и да печелите от това? Сигурно си мислите, че трябва да сте „вързани“ към агенция, да сте подписали договори и те само ви викат да ви снимат и ви плащат. Истината, само че е съвсем различна.

Да, класическия фотомодел печели от работата си като работи за дадена компания, например за Долче и Габана. Или пък за агенция, която е свързващото звено с фирми, които искат да използват услугите на модели. Тук, само че ще ви разкрия тайните как може да работите като фотомодел и то съвсем самостоятелно.

Може да работите наистина като фотомодел сами, без да се обвързвате с фирми!

В днешното информационно общество, когато има Фейсбук, Инстаграм, Интернет сайтове и дори Тикток е възможно да се развивате сами като фотомодели. Трябва да бъдете много постоянни и да се снимате, работите и пак снимате. Това е вашата работа като фотомодел. Нека започнем:

Снимайте се постоянно сами

Може да не вярвате, но обикновени снимки правени с телефон се харесват понякога повече от професионалните. Това не значи, че не трябва да се снимате професионално, а че трябва да разнообразявате.

Една трета от снимките ви може да са професионални, а останалите две трети съвсем обикновени.

Това правило го казвам често на моделите ми. Какви снимки, само че трябва да публикувате. Фактически всякакви снимки, които смятате че са интересни и различни. Вашата първа работа като фотомодел включва именно добавянето на най-добрите според вас снимки в Инстаграм профила ви и на всевъзможни други места, които биха спомогнали да се популяризирате.

Вашата първа поръчка от работата ви като фотомодел ще дойде, когато ви забележат.

Ето защо е важно да публикувате често интересни снимки от живота си. С времето ще ставате все по-популярни и по-популярни.

Снимайте се професионално

Да се снимате професионално не значи да отидете в някоя агенция или при скъп фотограф. Може да се снимате професионално за бъдещата ви работа като фотомодел и от приятели, които снимате добре или като кандидатствате за безплатна фотосесия при мен. Ако спечелите фотосесия вече ще имате и личен безплатен фотограф.

Но защо е важно да имате и професионални снимки? Когато имате такива снимки, хората забелязват, че се работи с вас и че съвсем сериозно гледате на работата си като фотомодел. Освен това професионалния фотограф ще покаже най-добрите ви страни и ще ви обучи да позирате наистина добре. С времето ще ставате все по-добри пред обектива, а това несъмнено е безценен опит като фотомодел.

Трупайте популярност

Ако искате да работите като фотомодел трябва да бъдете популярни. Хората трябва да ви разпознават и да имате аудитория. Бъдещите ви рекламонаематели ще гледат именно това – колко сте популярни.

Колкото сте по-популярни толкова е по-голям шанса някой де се свърже с вас да рекламирате продуктите му.

Но как да трупате популярност и то без да плащате за реклами? Стъпките са следните:

Публикувайте абсолютно всеки ден своя снимка – една или две най-много за деня
В Инстаграм и Фейсбук правете интересни сторита. Те привличат допълнително хора на профила ви.
Рекламирайте се с други профили отново чрез сторита.
Бъдете активни в коментарите и въобще в цялата мрежа.
Никога не влизайте в спорове или не засягайте други хора. Вашият имидж е важен.

Снимайте и клипове

Напоследък стана много популярен ТикТок. Това е мястото със забавни и кратки клипове, където вече отново всеки се бори за внимание. За ваше щастие вие също може да се борите за внимание, като правите кратки и интересни клипове. Няма да ви давам идеи, защото всичко зависи от вашето въображение.

Много популярни бихте станали ако успеете да развиете и своя канал в Ютуб. За сега най-успешно се развиват тези, които правят клипове за игри, топ класации, предизвикателства и така нататък. Няма правило какво точно ще снимате. Но много важен съвет е:

Намерете своята ниша в Ютуб канала си и правете само един вид клипове.

Това ще рече, че ако например сте голям фен на игрите може да развиете своя канал за игри. Например да снимате как играете дадена игра и коментирате едновременно. От вас зависи с какво точно ще се занимавате, но не разводнявайте вашият ютуб канал с какво ли не.

Как точно, само че ще ви помогне развитието в Ютуб и Тикток? Много просто – ставате също популярни и може да си „докарате“ допълнително фенове в Инстаграм и Фейсбук. Разширявате по този начин своята фен общност. Така ще може още по-успешно да работите като фотомодел, защото ще имате все по-голяма аудитория.

Scroll to Top