Как да стана фотомодел

Как да стана фотомодел

Да станеш фотомодел не е трудно, за това ще ви дам насоки, които да ви помогнат да осъществите мечтите си.

Много хора смятат, че са достатъчно красиви, за да бъдат модели. Това, само че не е достатъчно.

Вярвате или не, дори да не сте много хубави, може да бъдете фотомодели!

Ето ви основните изисквания, за да бъдете добър фотомодел

Избор на личен фотограф или агенция

Решили сте да ставате фотомодел, но трябва някой да ви снима, нали? Избора пада върху това да имате личен фотограф или да изберете агенция. Ако желаете да се развивате самостоятелно и най-вече като инфлуенсър правилният избор е да имате личен фотограф. Предимствата са много:

  • много по-често имате фотосесии
  • фотосесиите са обикновено навън, а не на скучния бял или черен фон
  • работите в спокойна и непринудена среда
  • получавате всички снимки от фотосесията
  • може да експериментирате и обучавате постоянно – личният ви фотограф винаги ще ви подкрепя
  • личният ви фотограф може да бъде професионалист, но и ваш приятел, който има таланта да снима

Но как да намерите личен фотограф, който хем да снима много добре, хем да не ви взима много пари. За ваш късмет има такъв фотограф, който прави вече 6 години безплатни фотосесии. Кандидатствайте за безплатна фотосесия и ако спечелите може да станете дори постоянен модел на NikNPhotography

Бъдете артистични

Колкото и да сте красиви, ако не сте артистични не можете да бъдете добри фотомодели. Трябва не просто да знаете как да застанете пред обектива, а и как да симулирате отделни настроения. Има няколко главни настроения, които може да показвате чрез изражения на лицето:

  • щастливи
  • нещастни
  • замислени
  • разсърдени
  • влюбени

Ако умеете веднага да създавате някои от тези настроения пред обектива, значи имате големи заложби да бъдете добри фотомодели.

Тренирайте пред огледалото

Имах един модел, който позираше страхотно, когато е прав. Повечето фотографи снимат в много близък план, но аз разнообразявам като показвам модела и в цял ръст. За съжаление не всеки може да позира добре в цял ръст. Но този мой модел го правеше перфектно. Когато го попитах как позира толкова добре, той отговори, че тренира често пред огледалото как въобще да се държи, когато е сред хора. Толкова добре беше усвоил това, че вече го правеше без да се замисля.

За това моят съвет е да тренирате често пред огледалото. Прави или седнали, важното е да знаете как изглеждате и да подобрявате своята стойка и изражение на лицето.

Експериментирайте на фотосесиите

Много е важно да не се притеснявате и да експериментирате на фотосесиите, когато ви снима фотографа. Ще има много несполучливи снимки, някои може би забавни, но именно тогава вие ще виждате своите недостатъци. Ще ставате все по-добри, като ще започнете да изграждате и свой стил.

Постоянно подкрепям моделите ми да експериментират и да се опитват да бъдат креативни. Точно това ще ви отличи и ще ви вдъхне допълнително самочувствие на фотосесиите. А то е много важно, защото изключва всяко притеснение и така снимките ви стават разнообразни, интересни, креативни.

Обличайте се правилно

Дрехите са част от всяко фотосесия, за това е много важно да ги подбирате правилно. Може би често ви се иска да приличате на някой и за това копирате чужд стил. Това е модата, но винаги преди това преценявайте дали този стил ви отива. Също така колкото и да ви харесва един стил, ако сте постоянно облечен с палто става банално. Пробвайте и спортен стил или пък такъв, който е „за всеки ден“.

Дрехите също така трябва да си отиват. Не може да облечете официален панталон и отгоре спортно яке. Очевидно е, че трябва да се съобразявате с видовете дрехи. А какво да кажем за цветовете? Там трябва много внимателно да ги подбирате. Бялото и черното отиват на всичко, но пък червеното и синьото не толкова. Много ярките цветове, с много бледите също. Когато става въпрос за цветовете трябва да се съобразявате и с околната среда. Не всяко облекло отива на фона отзад. Именно за това, когато съм с група модели и видя добър декор, гледам първо как е облечен модела. Ако отива на този декор значи тази сесия е негова.

Бъдете решителни

Това правило, за да бъдете успешен фотомодел изглежда незначително, но се оказва много важно. Случвало ми се е нов модел да отлага първата фотосесия, защото се притеснява или просто няма воля да направи първата крачка. А тя е много лесна – трябва просто да отдели 2 часа от времето си и да дойде на място, сред улици, хора, сгради, където винаги е интересно. Моят съвет към новите модели е:

Не отлагайте никога първата фотосесия!

Всеки, който е дошъл и е видял, не само, че няма нищо страшно, а напротив, е много интересно след това иска още и още фотосесии. Защото моите фотосесии са забавни, непринудени и моделите ми получават голям брой качествени снимки. Получават и още много неща, които са описани тук:

Какво получават моделите ми

Scroll to Top